Parcul Rozelor din Timișoara nu este numai o oază de linșite și frumusețe, el face parte din istoria Timișoarei și a timișorenilor  de peste 120 de ani.

Potrivit unor teorii, Parcul Rozelor a fost înființat prin contribuția unor femei din înalta clasă care, pe propria cheltuială au adus in Timișoara mai multe specii de trandafiri.
Parcul a fost înființat și deschis in 1891 cu ocazia Expoziției  Universale. Aranjamentele florale din parc au fost realizate de către gradinarii Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy fiind vizitate și de către împăratul Franz Jozef.

În 1929 a început amenajarea peisagistică a parcului care a urmat modelul englezesc cu alei largi, baldachine din lemn și ronduri de trandafiri. Wilhelm Mühle sa ocupat de peisagistica parcului și împreună cu fiul său și seful serviciului de horticultură de la acea vreme, au plantat peste 300 de specii din cei mai frumoși trandafiri.

În perioada interbelică, numele parcului era Rosarium si gazduia peste 1200 de specii de trandafiri. Aerul romantic și frumusețea trandafirilor, a făcut ca oamenii să își dorească să stea cât mai mult în parc astfel că, tot în aceeași perioadă sa deschis și teatrul în aer liber.
Din păcate parcul a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial astfel, pierzându-se  majoritatea speciilor de trandafiri. După razboi parcul a renăscut din propria-i cenușă devenind o parte importantă a istoriei Timișoarei.

În 2012 parcul a fost reamenajat dispunând de teatru în aer liber unde se organizează concerte, spectacole și festivaluri ( Festivalului de operă și operetă de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor din Timișoara, ajuns deja la a XII a editie), patinoar, terenuri de tenis, volei.

Deși astazi se mai păstrează doar 600 de specii de trandafiri, Parcul Rozelor rămâne oaza de relaxare și liniște din inima orasului Timișoara.

Adresa

Adresa:

Parcul Rozelor, Timișoara, Timiș

GPS:

45.75009439999999, 21.2316826

Rută către această locaţie

Revendică Pagina

Lorem ipsum dolor sit amet

Revendică Pagina

Lasă un comentariu

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga recenzii