Plăcintă cu mere de post

Plăcintă cu mere de post

Pentru că tot suntem în postul Paștelui azi am făcut ceva duce, ușor de pregătit dar în același timp respectând această perioadă de post.

Ce îmi place la această rețetă este simplitatea și ușurința cu care se poate pregăti dar și gustul extraordinar de plăcintă cu mere adevărată!

Ca să nu mai lungim vorba zic să trecem direct la treabă.

Ingredientele necesare pentru foi:

  • 250 ml apă minerală
  • 150 ml ulei
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 550 – 600 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 150 g zahăr
  • 1 vârf de linguriță de sare

Pentru umplutură:

  • 1 kg – 1,5 kg mere
  • 150 g zahăr
  • 1 sticluță cu esență de rom
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • scorțișoară ( opțional)
  • zahăr pudră pentru pudrat

Mod de preparare:

Într-un bol încăpător pune apa minerală, uleiul, zahărul, zeama de lămâie și omogenizează bine cu telul.

Pune praful de copt în făină amestecă și apoi puțin câte puțin pune făina în bolul cu lichidele de mai devreme. Amestecă încet până nu mai poți cu telul apoi frământă cu mâna.

Tips: Pune întâi cele 550 g de făină, după care în funcție de puterea ei de absorbție vezi dacă mai sunt necesare și cele 50 g ramase.

Amestecul trebuie să fie elastic, cu o textură omogenă care nu se lipește de mâini. După ce l-ai frământat 5 minute, pune-l într-o folie de plastic și dă-l la frigider.

Spală merele, dă-le pe răzătoare și pune-le într-o strecurătoare. Pune deasupra zahărul, esența și zeama de lămâie ( dacă folosești scorșișoară acum e momentul sa o încorporezi în mere). Apasă ușor cu mana peste mere ca acestea să-și lase zeama.

Scoate aluatul din frigider, împarte-l în două bile egale. Tapetează tava cu ulei și făină după întinde și pune prima foaie. Așează merele peste prima foaie, întinde-le ușor cât să cuprindă toată foaia apoi întinde și adaugă și a doua foaie deasupra stratului de mere.

Înțeapă foia de la suprafață cu furculița și dă plăcinta la cuptor. Am băgat tava în cuptorul preîncălzit la 175 – 180 g. ( Cuptor electric)

Lasă plăcinta în cuptor până capătă o crusta arămie frumoasă.

După ce e gata, călduță pudreaz-o cu zahărul pudră și bucură-te de gust!

Sper să vă placă și să vă ajute în perioada de post atunci când vreți ceva dulce, rapid și bun! 🙂